martes, 14 de febrero de 2012


ACTIVITATS D'INNOVACIÓ AMB ADULTS
La princesa granota

La princesa Tiana havia estat una nena molt feliç. El seu pare, el rei Andreu, i la seva mare, la reina Helena, sempre l'havien estimat molt. A la princesa la van educar pensant que un dia, quan fos gran, arribaria a ser reina. Li deien coses com:

            - Quan arribis a ser reina, tindràs que respectar al teu poble, igual que fem                         nosaltres ara. Uns seran mes pobres, i uns altres mes rics... Uns seran mes    intel·ligents, uns altres no tant... Uns seran rossos, i uns altres morenos,...
            Perquè en realitat, tots som diferents....
            Veritat que tu i jo no som iguals?.... Jo soc mes alt, i tu mes petita...però res           d'això significa que ningú sigui millor que ningú... Tots podem ser grans      persones,      amb totes les nostres diferencies.

La vida de la princesa Tiana, transcorrerà tranquil·lament entre les seves classes i els seus jocs, envoltada dels seus pares i avis, de professors i servents, d'amiguets i mascotes. A Tiana li agradaven molt els animals i sempre que havia vist algun de perdut o desemparat el recollia, el cuidava i l'alimentava i sobretot l'estimava molt.
Tenia tres gats que, tot i que era molt desobedient, l'adoraven. Tenia dos ocellets que eren germans i que van caure del niu del jardí un dia de tempesta. Tenia un gos enorme que jugava molt amb els gats i un ratolí que sortia del seu cau per saludar-la sempre que no estava ni el gos ni els gats.
I a l'estany del jardí un munt de peixos de colors que, quan la veien passar aprop de la vorera, la perseguien on fos, formant preciosos arcs de Sant Martí de diferents formes.
A l'estany, també i havia una granota a la que li agradava estar asseguda sobre les fulles dels nenúfars, des d'on observava a la princesa en els seus jocs i passejades.
La princesa també era molt aficionada als contes i solia seure a la vorera a llegir histories boniques als seus peixets, als seus nenúfars i a la seva granota.
Ella sempre pensava que els seus animalets l'entenien, estava segura d'això, i per això a més de llegir-se-les, els parava del que sentia, el que l'agradava, els explicava que l'havien ensenyat de nou el seus professors i tot el que li piassaba pel cap.
Tiana va anar creixent i de ser una nena va passar a ser una joveneta. Un dia, estant amb el seu pare, li va dir:

            - Tiana, ja comences a ser gran i cal pensar que hem de trobar un príncep, com     es tradició, per casar-te amb ell i regnar el dia de demà.


Tiana escoltava al seu pare, però no sabia perquè aquelles paraules li feien sentir tristesa...

Ell sempre havia volgut el millor per ella.
Els seus pares, l'explicaven que joves ben eixerits, s'apropaven a palau per demanar la seva mà.
Li demanaven la seva opinió, però Tiana no responia i només tenia ganes de plorar. Solia anar-se'n a l'estany i parlar amb els seus peixos i la seva granota. Els peixos, per animar-la, es posaven d'acord i entre tots li feien balls dins de l'aigua i la granota li parlava en el idioma de les granotes, que amb el temps Tiana va acabar entenent.
La granota li deia que s'animés, que segurament el Príncep amb el que es cassara l'estimaria molt i acabarien sent molt feliços, però Tiana seguia desconsolada i li responia que ella no volia casar-se amb cap Príncep.
Van transcórrer molts mesos en la mateixa situació i Tiana cada dia era mes trista. Sempre anava a l'estany a parlar amb la seva dolça i afectuosa granota.
Un dia, a la vora del desconsol i amb llàgrimes als ulls, va dir:

            - Mira granota, jo no hem vull cassar amb cap Príncep i, si m'hagués de cassar      amb algú ho faria amb tu.

La granota es va quedar molt sorpresa, perquè mai havia pogut imaginar que aquella jove a la que coneixia des-de que era petita i a la que estimava tant, pogués dir quelcom això. I li va respondre:

            - Me'n alegro molt d'escoltar-te dir això, Tiana. I a les teves mans esta que facis el teu somni realitat... Podries començar, per exemple, donant-me un petó, a veure que passa!

Tiana es va ajupir, va tancar els ulls i amb molta tendresa li va fer un petó. Quan va tornar a obrir-los, es va trobar que en comptes de la granota i havia una jove molt bonica.
Per primer cop, desprès de molt temps de tristesa, Tiana va sentir que una gran alegria l'inundava al cor i després de tant plorar començava a somriure.
-        No pateixis més, Tiana- va dir -- A partir d'ara jo cuidaré de tu, ens casarem i regnarem juntes.

Agafades de la mà van anar a parlar amb els reis. Tiana els va explicar com s'havien conegut i quant s'estimaven.
            - Jo estimo aquesta jove i penso cassar-me amb ella, no amb cap Príncep dels     que m'han demanat la meva mà.

Tots es van quedar molt sorpresos del que Tiana els estava explicant, la reina Helena, no es podia creure el que estava escoltant.

            - Tiana, no pots cassar-te amb una jove, has de cassar-te amb un home com         mana la tradició i el dia de demà regnar amb el teu marit i tenir fills que puguin      heretar el regne.

Però el rei Andreu, al veure els ulls de felicitat de la seva filla, i desprès d'haver-la vist patir durant tant de temps, va decidir que havia arribat l'hora de canviar la tradició i a partir d'aquest moment va permetre que totes les persones del seu regne, poguessin elegir lliurement amb qui volien cassar-se.

Al poc temps, Tiana i la que havia estat la seva granota, que ara era una bella dona, es van casar-se.



TARGETES

Targeta 1:
A tots els gais els agraden tots els homes i a totes les lesbianes, totes les dones.

L'objectiu es vencer l'estereotip que les persones homosexuals son promíscues pel fet de la seva orientació sexual, que nomès es mouen pel sexe, etc.
L'atracció sexual ve donada per certes característiques fisiques, psicologiques i afectives, per la qual cosa una persona homosexual no se sentirà atreta per totes les persones del seu mateix sexe, sinò nomès per alguna de elles que reuneixen determinades característiques que l'atreguin.

Targeta 2:
Tots els gais volen ser dones i totes les lesbianes homes.

L'objectiu és diferenciar l'orientació sexual del rol de gènere i de la transsexualitat. Per una part es pretén trencar estereotip que les lesbianes adopten unes actituds i comportament masculins o que els gais tenen comportaments o actituds afeminades.
Per una altra part, és important distingir l'orientació sexual de la transsexualitat. L'orientació sexual defineix cap a on va dirigida l'atracció i el desitg sexual de la persona; els senten be amb el seu cos i amb el seu sexe. La transsexualitat defineix aquella persona que pertanyent a un determinat sexe biologic, no s'identifica amb aquest sexe sino amb l'altre.

Targeta 3:
Que pensarieu si una amiga us diguès que us agraden les noies o un amic us diguès que l'agraden els nois?

L'objectiu d'aquesta pregunta es facilitar que es vencin prejudicis respecte a les persones homosexuals. Aproximar la diversitat sexual als nois i noies perquè la percebin de manera propera i formant part del seu entorn, es una forma de fomentar conductes de respectes i de no-discriminació.



Targeta 4:
Com creieu que una persona sap que és homosexual?

L'objectiu es deixar constancia que el coneixement de la pròpia orientació sexual, quan aquesta és diferent a la ''normativa'', no sempre és un procñess facil. No es pot establir una forma, una edat o unes circumstàncies concretes, en que les persones arriben a l'autoconeixement de ésser homosexuals,.
El reconeixement i l'acceptació d'ésser homosexual varia molt de persona a persona, encara que en general s'accepta que implica una sèrie de fases i un procés.


Targeta 5:
S'enamoren els gais i les lesbianes?
L'objectiu es vèncer l'estereotips que les persones homosexuals són promisques pel fet de la seva orientació sexual, que només es mouen pel sexe- El món dels setiments i l'afecte, de l'amor i l'estima, de la tendresa i la complicitat... és totalment independent de l'orientació sexual que es tingui.

No hay comentarios:

Publicar un comentario